Itsesi uudelleenrakentaminen syövän jälkeen
Olet nyt remissiossa, ja hoitotiimisi seuraa sinua säännöllisesti (ehkä pitkäaikaishoidon, kuten hormonihoidon, avulla). Tämä syövän jälkeinen vaihe on uutta sinulle. Miten päästä takaisin ”normaaliin” elämään? Miten voittaa mahdolliset henkiset estot ja siirtyä kohti todellista uudistumista? Tässä joitakin ratkaisuja.
Syövän jälkeen on aika uudistua
Syöpä on kuin tulipalo. Tulipalo, joka tuhoaa kaiken tieltään. Mutta kun tulipalo on sammunut, metsä uudistuu ja elämä palaa. Syöpä toimii samalla tavoin. Tämän vaikean koettelemuksen jälkeen tulee uudistumisen aika. Tämä on tilaisuus uudistaa itsesi ja tehdä sitä, mitä olet aina halunnut tehdä. Elämä syövän jälkeen on ponnahduslauta, ei taakka. Älä määrittele itseäsi syövän perusteella, vaan opettele kunnioittamaan tätä uutta versiota itsestäsi.
Miten rakentaa itsensä uudelleen sivuvaikutuksista huolimatta?
Paluu ”normaaliin” elämään on usein vaikeaa. Hoidon sivuvaikutukset voivat jatkua. Olipa kyse sitten väsymyksen tunteesta, masennuksesta tai fyysisistä vaikutuksista. Myös kognitiivisia häiriöitä ja muistin heikkenemistä voi esiintyä. Älä epäröi kääntyä asiantuntijan puoleen helpottaaksesi oireitasi. Yksi tapa kokea uudistuminen syövän jälkeen on arvioida omaa fyysistä ja psyykkistä tilannetta ja selvittää, mitkä tilanteet ovat edelleen vaikeita. Tärkeää on, että siihen liittyy laajoja lähestymistapoja eli perinteisten lääkehoitojen ja ei-lääkkeellisten menetelmien (sofrologia, meditaatio jne.) vuorottelua. Hoitosuunnitelman laatiminen tasoittaa tietä uudelle elämälle.
Sairauden jälkeen luovuin täysin tietyistä ”edellisen elämäni” tavoista, jotka olin laittanut tauolle. Harkitsin jopa koulunkäyntiä, jotta voisin vaihtaa työni johonkin, joka olisi lähempänä nykyistä minääni. Otin aikaa tämän uuden ”minäni” hyväksymiseen kaikkine heikkouksineen, jotka ovat nykyään vahvuuksiani!
Useita vaihtoehtoja paremman olon saavuttamiseksi
Syöpään sairastumisen jälkeisessä elämässä on tärkeää myös mukauttaa ja palauttaa terveet elämäntavat
Harrasta liikuntaa
Liikunta voi auttaa parantamaan itsetuntoa. Tämän lisäksi liikunta auttaa myös torjumaan syövän uusiutumisriskiä. Esimerkiksi liikunta rintasyöpädiagnoosin jälkeen vähentää uusiutumisriskiä 24 %. Sauvakävely, taistelulajit ja miekkailu ovat suositeltavia liikuntamuotoja. Näissä lajeissa käytetään yli 80 % kehon lihaksista, ja sauvakävelyssä voit harjoittaa erityisesti hengitystäsi. Liikunnan tulisi olla säännöllistä ja pitkäaikaista. Jos olet epävarma joistakin käytännöistä, kysy neuvoa onkologilta tai yleislääkäriltä.
Noudata terveellistä ruokavaliota
Tämä ei ole kiistanalainen asia. Terveytesi riippuu myös siitä, mitä laitat lautasellesi. Ravinnolla on tärkeä rooli syövän torjunnassa. Sekä ennaltaehkäisyssä että jälkiseuraamuksissa. Syö runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja palkokasveja, kuten kuivattuja papuja, kikherneitä ja kaikenlaisia linssejä. Palkokasvit sisältävät runsaasti kuitua. Ne edistävät ruoansulatuskanavan tehokasta toimintaa ja saavat aikaan kylläisyyden tunteen. Toisin sanoen ne vähentävät halua napostella aterioiden ulkopuolella. Kysy neuvoa asiantuntijalta, kuten ravitsemusterapeutilta, jos olet epävarma ruokavalion laatimisessa.
Uusi elämä syövän jälkeen: parisuhteen uudistaminen
Syöpähoitojen jälkeen yksi tärkeimmistä tavoitteistasi voi olla parisuhteen palauttaminen siihen tilaan, jossa se oli ennen sairautta. Sinulla saattaa olla paljon kysymyksiä... ja se on normaalia. Uusiutumisen pelko, haluttomuus ja monet muut kysymykset – kaikki ovat sallittuja. Viestintä on avainasemassa. Keskustelkaa kaikista asioista yhdessä. Koska tilanne voi olla yhtä monimutkainen kumppanillesi kuin sinullekin. Muista, että syövän jälkeen kumppanisi ja suhteesi eivät ole ongelma vaan usein tarvitsemasi tuki ja ratkaisu. Jos jokapäiväinen elämä käy kuitenkin monimutkaiseksi, psykologin tai seksologin konsultaatio voi antaa teille mahdollisuuden tuoda esiin keskinäiset vaikeutenne ja selvittää ne.
YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI
Paluu työelämään syöpähoitojen jälkeen. Tämäkin on osa uudistumista. Miten se saadaan toimimaan?
Yritä ennen kaikkea unohtaa miten asiat olivat ennen. Tuttu työpaikka on luultavasti muuttunut poissaolosi aikana... ja niin olet sinäkin. Ensimmäinen asia: En-na-koi. Valmistaudu paluuseen mahdollisimman ripeästi. Esimerkiksi ylläpitämällä (tai uusimalla) yhteyksiä kollegoihisi helpottaaksesi paluutasi. Koska se, miten muut katsovat meitä, on yksi useimmin mainituista vaikeuksista. Esimerkiksi jotkut kollegat haluavat tehdä kaikkensa keventääkseen työtaakkaasi. Nämä asenteet ovat usein kiitettäviä, mutta ne eivät välttämättä auta sinua löytämään paikkaasi yrityksessä. Jälleen kerran kommunikointi on tärkeää. Ilmaise tunteesi, odotuksesi...
Vielä yksi vinkki, jotta voit tuntea olosi paremmaksi
Jotta voisit täysin nauttia uudistumisestasi syöpäkoettelemuksen jälkeen, kehotamme sinua kartoittamaan tilanteesi, sekä fyysisen että psyykkisen, jotta näkisit, mitä tilanteita et ole vielä ”sulattanut” ja mitkä vaativat enemmän työstämistä.
UUTISKIRJE
Olemme täällä ihoasi varten!
Kaikki vinkkimme ihon päivittäiseen hoitoon.
Minkä ihonhoitorutiinin sinun tulisi omaksua?
Tunnista, mitä ihosi todella tarvitsee asiantuntijoidemme avulla ja löydä sopivin ihonhoitorutiini juuri sinulle.